Nagyvilág

2010.07.17. 16:45

Melegparédé Varsóban - ellentüntetések kisebb összecsapásokkal

<p>Melegek, leszbikusok, biszexuálisok és támogatóik ezrei vonultak végig Varsó utcáin, szombaton, és követeltek egyenlő jogokat valamint több toleranciát.</p>

A lengyel fővárosban ezzel egyidejűleg ellenfelvonulást tartott az egyik legszélsőségesebb jobboldali szervezet, a Nemzeti Radikális Tábor, valamint több más szélsőséges csoport.

Kétezer rendőrt vezényeltek az utcára a melegparádé védelmében. A felvonulás lényegében békés volt, csak az elején dobálták meg tojásokkal és üvegekkel a szélsőségesek a parádé résztvevőit, de a rendőrök véget vetettek a támadásoknak, és nyolc embert őrizetbe vettek. A szélsőségesek a meleg és leszbikus párok együttélésének legalizálása ellen tiltakoztak. Lengyelország lakosságának döntő többsége mélyen vallásos római katolikus.

A melegparádén felvonultak az Euro Pride, vagyis Euro-büszkeség nevű melegjogi csoport aktivistái Varsóban. A felvonulók a melegek szivárványos zászlait lobogtatták, és jelmondatokat skandáltak a több toleranciáról.

A homoszexualitás lényegében tabutéma volt a kommunista rendszer idején. A rendszerváltozás óta ez megváltozott, nem úgy a lengyelek többségének hozzáállása. A melegek és leszbikusok folyamatosan kampányolnak azért, hogy a heteroszexuálisokkal egyenlő jogokat kapjanak. Lengyelországban mindmáig nem engedélyezett sem a házasság, sem a legalizált élettársi kapcsolat az azonos neműek között.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!