Nagyvilág

2010.07.28. 14:51

Megszűnt a szlovák kormány többsége?

<p>Sajtóértesülés szerint megszűnt a szlovák kormánykoalíció parlamenti többsége, mert kilép egy négyfős képviselői csoport a Szabadság és Szolidaritás nevű kormánypártból. A párt egyik minisztere azonban cáfolta és kacsának nevezte a hírt.</p>

A Hospodárske noviny napilap online számának azt mondta az állítólag kilépő képviselői csoport, az "Egyszerű Emberek" kezdeményezés vezetője, Igor Matovič , hogy "nincs maradásuk". Az interjú szerint "elképzeléseik nem kerültek a kormányprogram tervezetébe", amelyet éppen szerda délutáni ülésén akar jóváhagyni a kormány, hogy augusztus elején a parlament is megszavazhassa. Bár "csalódtak a koalícióban, az "Egyszerű Emberek" ígéretet tettek a program parlamenti támogatására".

Daniel Krajcer kulturális miniszter, a Szabadság és Szolidaritás politikusa a TA3 hírtelevíziónak cáfolta, kacsának nevezte a kilépés hírét. A négypárti jobbközép koalíciónak az "Egyszerű Emberekkel" 79 mandátuma van a 150 fős parlamentben, nélkülük azonban csak 75, tehát nincs többsége.

"Álnokság volna a részünkről, ha továbbra is az SaS-frakcióban maradnánk, és úgy tennénk, mintha mi sem történt volna - nyilatkozta Matovič a hnonline.sk-nak. Megjegyezte: a kormányoldalnak most 75 olyan képviselője lesz, akik a pártutasítások alapján szavaznak, és lesz négy képviselő, aki tudása és lelkiismerete alapján dönt egy-egy kérdésben, tudatosítva, hogy a választók a változásra voksoltak.

Az "Egyszerű Emberek" a második legerősebb kormánypárt, amely a Szabadság és Szolidaritás (SaS) ((eszáesz)) listáján jutott a parlamentbe, méghozzá úgynevezett preferenciaszavazatokkal. A választók a jelöltlista utolsó négy helyéről "karikázták fel" őket a törvényhozásba.

Már a kampány idején az SaS programjától eltérő célkitűzéseik voltak. Szerették volna például elérni, hogy a képviselők fizetése a szavazásokon való részvételüktől függjön. Azzal érvelnek, hogy a hétköznapi emberek fizetése is teljesítményfüggő, és ezt az elvet a parlamentben is alkalmazni kellene.

A csoport vezetője Igor Matovič nagyszombati médiavállalkozó közvetlenül a választások után bejelentette, hogy egy vállalkozói csoport 20 millió eurót ígért neki és társainak, ha nem támogatják az akkor még csak formálódó jobbközép koalíciót. Néhány órán belül pedig azt állította, hogy az őt megszólító vállalkozó régi barátja, aki bevallotta, hogy csak viccelt. Ivan Gašparovič  államfő akkor nyíltan azt mondta: az "Egyszerű Emberek" azért veszélyes, mert az összes pártnak jelezte, milyen árat kér a támogatásért.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!