Nagyvilág

2010.07.07. 19:55

Megszüntetné a Fico-féle törvényt az új szlovák kormány - hvg.hu

<p>Szlovákia területén érvénytelenítené a kettős állampolgárságról szóló magyar törvényt, de a leköszönő Fico-kormány által bevezetett retorziókat is visszavonatná Szlovákia leendő kormányfője.</p>

Iveta Radicová a nemzetközi visszatetszést keltő szlovák nyelvtörvényből is több "értelmetlen" passzust kivenne a tankönyvekkel, a névhasználattal, és a műemlékekkel kapcsolatban - derül ki a hvg.hu-n olvasható interjúból.

A kettős állampolgárságról szóló törvény magyarországi elfogadásakor Iveta Radicová szerint alapvető eljárási hibákat ejtettek. A két ország között van államközi szerződés, és vannak vegyesbizottságok. Egy ilyen nagy horderejű törvényt e testületek elé kellett volna terjeszteni, és megtárgyalni az érintettekkel. Sajnos ez nem történt meg, ezért ez a törvény elfogadhatatlan - mondta a leendő kormányfő.

A folytatás Radicová szerint mindkét féltől függ. Ha a magyar parlament nem módosítja a kettős állampolgársági törvényt a nemzetközi szerződések szellemében, a leendő kormányfő szerint nem marad más megoldás, mint hogy Szlovákia területén érvénytelennek nyilvánítják a törvényt. Ez azonban valószínűleg nehezíti a kölcsönös megértést - tette hozzá Radicová. Egy biztos: az új kormány a a Fico-kormány által a parlamenten keresztülvert ellentörvényt is érvénytelenítené, amely megfosztja szlovák állampolgárságától azt, aki felveszi a magyart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!