Nagyvilág

2010.07.30. 06:21

Lelőtték az egyik legkeresettebb mexikói drogbárót

<p>Tűzharcban agyonlőtték Ignacio "Nacho" Coronel mexikói drogbárót csütörtökön - jelentette be a mexikói kormány. A "Kristálykirálynak" is nevezett férfira az Egyesült Államok öt millió dolláros vérdíjat tűzött ki.</p>

Szemtanúk szerint a hadsereg csütörtökön vette körbe az 56 éves Coronel egyik búvóhelyét Guadalajara külvárosában. A férfi nem adta fel, és tüzet nyitott a katonákra, akik közül egyet megölt, egy másikat pedig megsebesített. "A katonák visszalőttek, és végeztek a drogbáróval" - mondta Edgar Luis Villegas, a mexikói védelmi miniszter helyettese.

Coronel a Sinaloa mexikói drogbanda egyik legmagasabb rangú vezetője volt. Családi kötelék is fűzte a szervezet régóta keresett első számú vezetőjéhez, Joaquin "El Chapo" Guzmanhoz, aki feleségül vette "Nacho" egyik unokahugát. Coronel egyik beceneve "Kristálykirály" volt, miután ő irányította a metamfetamin gyártását Mexikóban és kábítószerfajta kereskedelmét az egész térségben. A drogbárót nem csak Mexikó, hanem az Egyesült Államok is régóta kereste már - az FBI szokatlanul magas összeget, öt millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

A mexikói kormány szerint Coronel halála komoly csapást jelenthet a Sinaloa bűnszervezet működésére. A közép-amerikai országban már régóta dúl a háború egyrészt a drogbandák, másrészt a kartelek és a hatóságok között. Felipe Calderon elnök 2006-ban a hadsereget is mozgósította a bandák ellen, de az intézkedésnek nem sok eredménye van: azóta 25 ezren haltak meg az erőszak miatt, csak ebben az évben már hétezren.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!