Nagyvilág

2010.07.05. 20:35

Kiárusítás Olaszországban

<p>Az olasz kormány, csökkentendő az egyre növekvő költségvetési hiányt, számos ingatlanától megválna.</p>

Hétfői sajtóbeszámolók szerint mintegy 9000 tehető az eladásra szánt paloták, strandok, sőt: szigetek száma. Az olasz államadósság az 1400 milliárd eurót is meghaladta, a gazdasági válság miatt pedig jelentősen csökkentek a kincstár bevételei.

Így akit nem viselt meg a válság, és pénze, mint a tenger, most megszerezheti Olaszország egy darabkáját saját magának. Hiszen az eladásra kínált ingatlanok közt szigetek is vannak Velence vagy akár Palermo partjainál. A Daily Mail című brit lap tudósítása szerint Santo Stefano szigetéért "mindössze" 5 millió fontot (1,7 milliárd forint) kell fizetni. Rómában több történelmi épületre is kiteszik majd az eladó táblát. A többi között a Villa Giulia múzeumra; 20 millió font (7 milliárd forint) körüli ár várható 16. századi palotáért, azt egyelőre nem tudni, hogy a benne található antik bútorokat is meg lehet-e majd venni.

Palermóban egy 900 éves kastélyt, az egykori szicíliai király rezidenciáját is eladnák az olaszok. 80 millió fontot, azaz több mint 27 milliárd forintot kóstálhat a pazar ingatlan. Carpera szigetén egy 45 kilométer hosszú strandot is megvehetnek a tehetősek: 15 millió fontba (5,1 milliárd forint) kerül. Ez a partszakasz nyerte el 2007-ben a "Világ legszexibb strandja" címet. Aki viszont a hegyeket, a síelést szereti jobban, annak sem kell búsulnia: a Dolomitokban 3 millió fontért (mintegy egy milliárd forint) szerezhet meg néhány hegyoldalt. A környéken egyébként filmeket is forgattak: a Rózsaszín Párduc című alkotást, és a James Bond kémtörténet Szigorúan bizalmas című részét.

Az eladó ingatlanok teljes listája a hónap végére készül el. Nemrég Franciaország is hasonló lépés mellett döntött. A párizsi vezetés 1700 ingatlan eladása mellett döntött, hogy csökkentse a hiányt.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!