Nagyvilág

2010.07.13. 16:35

Éjfélig kell a líbiai hajónak útvonalát módosítania vagy elfogják

<p>Az izraeli hatóságok kedd éjfélig adtak ultimátumot annak a Görögországból indult hajónak, amely líbiai segélyt szállít a blokád alatt álló Gázai övezetbe, hogy módosítson útvonalán, különben elfogják.</p>

Erről a szállítmány egyik kísérője számolt be az AFP hírügynökségnek. Masallah Zvei hozzátette: az izraeliek azt akarják, hogy a hajó az egyiptomi El-Aris kikötőben kössön ki. Zvei, aki a Kadhafi Alapítvány jótékonysági szervezet munkatársa, azt mondta az izraelieknek, hogy "tanulmányozzuk a javaslatot, mielőtt válaszolnánk."

A hajón élelmiszert és gyógyszereket vinnének Gázába. Zvei kiemelte az izraeli hatóságoknak, hogy nem provokálni, hanem segíteni érkeztek. Gáza 2007 óta áll izraeli blokád alatt, amióta a radikális Hamász palesztin szervezet vette át a térség irányítását. A zsidó állam hadserege azt közölte, hogy már megkezdték az előkészületeket arra az esetre, ha a líbiai hajó mégis el akarná érni a gázai partokat.

Hat héttel ezelőtt súlyos összetűzés volt egy török segélyhajó és az izraeli haditengerészet között. Kilencen vesztették életüket. Izrael akkor is megakadályozta, hogy a segély  Gázába jusson.

Időközben jordán aktivisták és szakszervezeti képviselők autókonvojjal indultak Egyiptomba, hogy onnan juttassanak segélyt és gyógyszereket a blokád alatt álló gázaiaknak. Összesen 150 fős karaván indult útnak. Újságírók és akadémikusok is vannak a konvojban. Az egyik szervező azt mondta, hogy gyerekkórházat szeretnének Gázában felállítani. Mint mondta: jelenleg tárgyalnak az egyiptomi hatóságokkal, hogy átengedjék őket a határon. A múlt hónapban az egyiptomi hatóságok nem engedtek be egy csoport jordániai aktivistát, amiért nem jelezték időben szándékukat.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!