Nagyvilág

2010.07.14. 08:50

Hazatért Iránba az elraboltnak hitt atomkutató

<p>Az iráni külügyminiszter szerdán bejelentette, hogy elhagyta Washingtont az az iráni atomkutató, akit a teheráni vezetés szerint amerikai ügynökök raboltak el.</p>

Amerikai tisztviselők elismerték, hogy a férfi "egy ideig" az Egyesült Államokban élt, de állításuk szerint a tudós szabadon hagyhatta az országot. Az iráni kutató, Shahram Amiri - elmondása szerint - kedden sáncolta el magát az amerikai főváros iráni konzulátusán, és az amerikai hatóságok először erősítették meg, hogy a férfi országukban van.

"Szabadon távozhat, és szabadon is érkezett. A döntés csak rajta áll" - mondta kedden az iráni atomkutatóról az amerikai külügyminiszter. Hillary Clinton egyúttal összevetette a férfi esetét három amerikai fiatallal, akiket Iránban - állítólag hegymászás közben - vettek őrizetbe a hatóságok csaknem egy éve. Róluk szólva az amerikai külügyminiszter ismételten arra szólította fel a teheráni vezetést, hogy engedjék szabadon őket.

Irán szerint az atomkutató, Shahram Amiri tavaly zarándokútra ment Szaúd-Arábiába, ahol állítólag amerikai ügynökök fogságába esett. Az azóta megjelent spekulációk szerint a férfi disszidált az Egyesült Államokban, ahol a CIA-nak dolgozott. Amerikai kormányzati tisztségviselők tagadták, hogy a férfit elraboltál volna, de az interneten több olyan videofelvétel is megjelent idén júniusban, amelyen egy magát Amirinek nevező férfi azt állítja, hogy Virginiában sikerült megszöknie az amerikai ügynökök elől.

Az iráni atomkutató, Shahram Amiri az iráni médiának nyilatkozva azt mondta, hogy "minél hamarabb haza akar térni Teheránba". Állítása szerint az Egyesült Államokban folyamatos "pszichológiai nyomás" alatt tartották, és "fegyveres férfiak" figyelték".

"Nem vagyok szabad, és nem léphetek kapcsolatba a családommal. Ha történne velem valami, és nem térnék vissza a hazámba, Iránba, akkor azért az amerikai kormány a felelős" -mondta az iráni atomkutató, aki hozzátette, nem árulta el Iránt. Tavalyi eltűnését megelőzően egyébként Amiri a teheráni Malek Ashtar Mérnöki Egyetemen dolgozott, amelyik állítólag szorosan a Forradalmi Gárda befolyása alatt áll.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!