Nagyvilág

2010.07.29. 06:16

Felszámolják a franciaországi cigánytáborok felét - hazatoloncolják a törvénysértőket

<p>Három hónapon belül felszámolják a francia hatóságok az országban található "illegális cigánytáborok" legalább felét - közölte szerdán a francia belügyminiszter.</p>

Brice Hortefeux azt is bejelentette, hogy a bolgár és román cigányokat kitoloncolják az országból, ha törvénysértést követtek el.

A belügyminiszter a francia elnök által összehívott szerdai válságtanácskozás után közölte mindezt. A megbeszélést, amely a miniszterek mellett rendőri vezetők is részt vettek, a közép-franciaországi Saint-Aignan-ban rendőrök és cigányok között múlt héten történt összecsapások miatt hívták össze. Az összecsapásokra reagálva Nicolas Sarkozy elnök "biztonsági problémának" nevezte egyes kisebbségek tagjait.

A hatóságok szerint maszkot viselő támadók megpróbáltak betörni egy rendőrőrsre, megrongáltak több épületet és autókat gyújtottak fel haragjukban, mert a rendőrök agyonlőttek egy cigány férfit, aki szerintük megtámadta őket a kocsijukban. Nicolas Sarkozy elnök a Saint-Aignan-ban történt súlyos incidensekre reagálva "bűnözés elleni háborút" hirdetett.

A belügyminiszter a tanácskozás után azt is közölte, hogy azonnal hazatoloncolják azokat a cigányokat, akikről bebizonyosodik, hogy részt vettek a Saint-Aignan-i eseményekben. Az eset kapcsán az AFP francia hírügynökség azt közölte, hogy a franciaországi cigányok nagy többsége Bulgáriából és Romániából érkezett, miután a két ország csatlakozott az Európai Unióhoz 2007-ben.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!