Nagyvilág

2010.07.14. 20:50

Egyiptomba érkezett a líbiai segélyhajó

<p>Egyiptom egyik kikötőjébe érkezett szerdán az a líbiai teherhajó, amely segélyszállítmányt vitt volna eredetileg Gázába - jelentette az AFP hírügynökség egyik helyszíni tudósítója.</p>

Előzőleg az izraeli tengerészet azzal fenyegetőzött, hogy visszafordítják a hajót, ha az behatol Gáza területére. Ezután a hajó éjfél körül megállt, miután kubai kapitánya azt jelentette, hogy elromlott a legfőbb turbinája, később pedig már nem Gáza, hanem az egyiptomi El-Aris kikötője felé vette az irányt.

A hajón lévő líbiai segélyszervezet egyik illetékese azt mondta: Kairótól és egy "európai közvetítőtől" garanciát kaptak arra, hogy Izrael eljuttatja a vízijárművön lévő 2000 tonna élelmiszert és gyógyszert Gázába.

Izraelben egyébként a hadsereg megjelentette a hat héttel korábban történt tengeri incidenst érintő belső vizsgálat eredményét. A május 31-én történt akcióban izraeli kommandósok szálltak meg egy Gáza felé tartó nemzetközi segélyszállítmányt, 8 török és egy kettős, török-amerikai állampolgár halt meg az incidens miatt. A vizsgálat szerint a katonák hibákat követtek el ugyan, de az éles lőszerek használata "jogos" volt az akcióban.

A palesztin fennhatóságú Gáza egyébként 2007 óta áll teljes izraeli blokád alatt - azóta, hogy a területen rendezett választások eredményeképp a Hamasz vette át Gáza irányítását.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!