Nagyvilág

2010.07.05. 17:15

Az Európai Bizottság emelné a tagállamokban a nyugdíjkorhatárt

<p>Az európai kormányoknak fontolóra kell venniük a nyugdíjkorhatár megemelését, hogy csökkentsék a közkiadásokra nehezedő nyomást, és megelőzzék a nyugdíjrendszerük összeomlását- ez áll abban a dokumentumban, amelyet majd szerdán hoz hivatalosan is nyilvánosságra az Európai Bizottság (EB).</p>

Az írásból azonban már hétfőn kiszivárogtak a részletek. Az EB megállapítja, hogy a gyenge növekedés, az országok egekbe szökő eladósodása és a növekvő munkanélküliség mind "nehezebbé tették", hogy megtartsák a kormányok ígéreteiket a nyugdíjakkal kapcsolatban.

"Ha a nyugdíjban eltöltött idő nem növekszik tovább a munkában eltöltötthez képest, akkor biztosítható" a rendszer stabilitása- véli az EB. A dokumentum emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt 50 évben a várható élettartam 5 évvel meghosszabbodott Európában. A felmérések szerint pedig 2060-ig további átlagosan hét évvel élnek majd tovább az emberek. A Bizottság szerint ezért is fontos a várható élettartamhoz igazítani a nyugdíjkorhatárt.

A felmérések szerint a 27 tagállamban egy nyugdíjasra jelenleg négy kereső jut. A tendenciák azt mutatják, hogy 2060-ra már csupán két kereső tart majd el egy nyugdíjast. Több uniós tagállam is emelné a nyugdíjkorhatárt- ez pedig a szakszervezetek ellenkezését váltja ki. Franciaországban 60-ról 62-re emelnék, a spanyolok és a németek azt fontolgatják, hogy a jelenlegi 65-ről 67-re emeljék a korhatárt.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!