Nagyvilág

2010.07.14. 07:15

Alkotmányellenes az amerikai "káromkodás-ellenes" törvényt

<p>Az Egyesült Államokban egy fellebbviteli bíróság kedden betiltotta azt a kormányzati törvényt, amely megtiltotta, hogy a sajtó "szentségtörésnek" vehető káromkodásokat közvetítsen.</p>

A jogszabály alapján az amerikai hatóságok eddig minden olyan, a nyilvánosságban elhangzott, illetve megjelent szóért bírságot vonhattak ki, amelyik a többi közt a szexre, illetve a nemi szervekre utalt. A BBC szerint a törvényt 2004-ben hozta meg az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság, és a bíróság most alkotmányellenesnek ítélte.

Az amerikai fellebbviteli bíróság szerint ugyanis a törvény elnagyolt, és megfélemlítő hatása van a szólásszabadságra. Mivel a jogszabállyal úgy tiltottak a hatóságok, hogy nem határozták meg pontosan: mi számít a törvényben "sértőnek", illetve "szentségtörésnek" nevezett kifejezésnek. A Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) vezetője, Michael Copps család-ellenesnek nevezte a döntést, és azt ígérte, hogy a hivatal "tisztázni fogja, és megerősíti az illetlenségek elleni fellépését".
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!