Nagyvilág

2010.06.11. 08:59

Szabadon engedték a svájci üzletembert Líbiában

<p>A líbiai hatóságok csütörtökön kiengedték tripoli börtönéből azt a svájci üzletembert, akit a vízumszabályok megszegéséért és törvénytelen gazdasági tevékenység miatt négy hónapos börtönbüntetésre ítéltek februárban.</p>

Max Göldi csaknem 4 hónapot töltött rácsok mögött, és fogvatartása idején meglátogatta a líbiai elnök fia, Hannibal Kadhafi, aki miatt viszály alakult ki Svájc és Líbia között.

Max Göldi kiszabadulásnak hírét ügyvédje, Salah Zahaf jelentette be. A férfit egy másik svájci üzletemberrel, Rasid Hamdanival együtt még 2008-ban vették őrizetbe Líbiában, ahol illegális üzleti tevékenység és a vízumszabályok megsértése miatt perbe fogták őket. A svájci férfiak elleni eljárást azután indították, hogy az alpesi országban rövid időre őrizetbe vették Moamer Kadhafi líbiai elnök egyik fiát. A perben később Rasid Hamdanit felmentették, így elhagyhatta Líbiát. Göldire azonban négy hónapos büntetést szabott ki Tripoliban a bíróság, amely egyúttal 800 dolláros pénzbüntetésre is ítélte az üzletembert.

Az ügy előzménye 2008 júliusáig nyúlik vissza, amikor az ötcsillagos genfi President Wilson hotel két szobalánya azt állította, hogy a líbiai vezér fia, a 32 éves Hannibal Kadhafi megütötte őket. A svájci sajtó akkor azt közölte, hogy Kadhafival együtt két testőrét is őrizetbe vették, miután összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel. A Kadhafi-fiú ügye azért volt kínos Svájcnak, mert Líbia a legnagyobb olajbeszállítója. Moamer Kadhafi elnök ezt ki is használta, és a viszály részeként leállíttatta az olajszállításokat, valamint dzsihádot, azaz szent háborút hirdetett Svájc ellen. Bár a fiát és testőreit nem sokkal őrizetbe vételük után elengedték a svájci hatóságok, és haza is utazhattak, Líbiában az incidensre válaszul őrizetbe vették a két svájci üzletembert.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!