Nagyvilág

2010.06.08. 16:10

Megkezdődött a "történelmi veszteséget okozó" bróker pere

<p>Egy párizsi bíróságon megkezdődött kedden a Société Générale francia banknak a vád szerint majdnem ötmilliárd eurós veszteséget okozó francia bróker pere.</p>

Jerome Kerviel öt évig tartó börtönbüntetést kaphat, ha bűnösnek találják az ellen felhozott vádpontokban. Kerviel ellen még 2008 januárjában emeltek vádat hűtlen kezelés, okirat hamisítás, valamint jogosulatlan számítógép használat miatt.

A 33 éves brókert azzal vádolják, hogy rizikós ügyletekkel 4,9 milliárd eurós veszteséget okozott a Société Générale banknak. A francia pénzintézet 2008 januárjában jelentette be, hogy egyetlen kereskedőjük világrekordnak számító kárt okozott a banknak, engedély nélkül végrehajtott ügyletekkel.

A bank szerint Kerviel önállóan hajtotta végre akcióit, és arról a cég vezetői nem tudtak. Az egykori bróker azonban folyamatosan azt állította, hogy a bankvezetők tudták, hogy mit csinál, de szemet hunytak felette, amíg pénzt termelt. A párizsi bíróság most azt is vizsgálja, hogy önállóan cselekedett-e Kerviel.

A tárgyalás három hétig fog tartani. Kervielt öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik, ha bűnösnek találják, valamint 375 ezer eurós (105 millió forint) pénzbüntetést is kaphat.


- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!