Nagyvilág

2010.06.07. 17:09

Letartóztatás a Wikileaksnek kiszivárogtatott katonai video miatt

<p>Az amerikai hadsereg letartóztatta egyik hírszerzéssel foglakozó elemzőjét, a Wikileaks nevű internetes oldalnak kiszivárogtatott amerikai katonai videofelvétel miatt - írta hétfőn a Wired című amerikai lap.</p>

A Wikileaks áprilisban hozta nyilvánosságra a nagy port kavart felvételt, amely egy 2007-es amerikai helikopteres támadást mutatott be. A bagdadi harcban a Reuters brit hírügynökség két munkatársa is meghalt.


A 22 éves Bradley Manningot két hete vette őrizetbe az amerikai hadsereg, a Bagdadtól nagyjából 64 kilométernyire található Hammer előretolt bázison - írta a Wired. A Kuvaitban fogva tartott elemző specialistát egyelőre nem vádolták meg hivatalosan semmivel.

A Wired információi szerint Manningot azután tartóztatták le, hogy egy volt hackernek eldicsekedett azzal, hogy ő szivárogtatta ki a helikopteres támadásról készült felvételt. Manning azt állította Adrian Lamónak, hogy azon kívül még három anyagot adott át a Wikileaksnek, köztük egy katonai felvételt egy 2009-es, Afganisztánban végrehajtott légitámadásról, valamint egy, a Wikileakset biztonsági kockázatnak nevező katonai jelentést.

A legfigyelemreméltóbb kijelentése azonban az volt, hogy átadott az oldalnak 260 ezer, bizalmas amerikai diplomáciai üzenetet. Lamo azt mondta a Wirednek, hogy ezen kijelentése miatt adta fel Manningot a hadseregnek, és adta át az FBI-nak az interneten keresztül történt beszélgetéseik másolatát.

A volt hacker, aki egyébként pénzzel támogatta a Wikileakset, azt mondta a lapnak: a diplomácia üzenetek kiszivárogtatása egyértelműen veszélyeztette az Egyesült Államok nemzetbiztonságát, és nem fordult volna a hatóságokhoz, ha "nem lettek volna életek veszélyben".

Az amerikai külügyminisztérium, valamint az amerikai hadsereg szóvivője csak annyit mondott a Wirednek, hogy nem tudnak a letartóztatásról, és a nyomozásról. Az FBI "nem volt készen nyilatkozattételre", amikor a Wired megkereste Manning ügyében.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!