Nagyvilág

2010.06.24. 19:10

Éhségsztrájkolnak a gauantanámói foglyok Szlovákiában

<p>Éhségsztrájkot kezdett az idén januárban Szlovákiába szállított három volt gauantanámói fogoly - adta hírül csütörtökön az Amnesty International (AI) emberjogi szervezet pozsonyi képviselete az egyik fogolyra hivatkozva.</p>

Az egyiptomi származású Adel Fattouh Al-Gazzar ugyanis felhívta őket, és elmondta, hogy elégedetlenek a körülményeikkel és a bánásmóddal.

A szervezet személyesen nem tudja felvenni a kapcsolatot az egykori guantanámói rabbal, de ellenőrizte, hogy a volt foglyok listáján szerepel ilyen nevű.

A volt rabok - adta közre az AI - a dél-szlovákiai Medve községben működő befogadó állomáson élnek, a többiektől elszigetelve. Az egyórás séta kivételével az egész napot az ággyal és mosdóval ellátott szobáikban kell tölteniük. Elégedetlenek az étkeztetéssel is, mert nélkülözi a vallási előírásokat. Körülbelül havonta felkeresi őket egy hivatalból kirendelt jogász, de - mint mondják - egyelőre semmi érdemlegeset nem tudtak meg a jogi státuszukkal és a sorsukkal kapcsolatban.

Az Amnesty International emlékeztet, hogy Pozsony lakhatást és munkahelyet ígért a volt raboknak, valamint azt, hogy hozzátartozóik is felkereshetik őket, de jogi helyzetük öt hónappal Szlovákiába kerülésük után sem változott.

A szlovák belügyminisztérium bevándorlási hivatala szerint a foglyoknak nincs okuk a tiltakozásra. Magas szintű ellátásban részesülnek, étkeztetésük során vallási szokásaikat is figyelembe veszik. Zajlik jogi státuszuk meghatározása, és aszerint, milyen döntés születik, integrálják őket az ország társadalmába, sőt, lehetőleg hozzátartozóikkal is együtt élhetnek.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!