Nagyvilág

2010.06.10. 16:54

Felrobbant a kilövés után a dél-koreai rakéta

<p>Valószínűleg felrobbant az a rakéta, amellyel megszakadt a kapcsolat, röviddel a szerkezet kilövését követően - jelentették be csütörtökön a dél-koreai hatóságok.</p>

A rakéta egy olyan műholdat szállított volna az űrbe, amelynek segítségével a klímaváltozást figyelték volna meg. Dél-Korea először tavaly próbált meg szatelitet az űrbe juttatni, ami akkor műszaki hiba miatt nem sikerült.

"Azt hisszük, hogy a rakéta felrobbant" - mondta a dél-koreai tudományos miniszter, Ahn Byong-man. A Naro névre keresztelt rakétával a kilövést követő 137. másodpercben szakadt meg a kapcsolat. Így a rakétával együtt feltételezhetően a szállítmánya, a klímaváltozás kutatására készült műhold is megsemmisült. A szatelit egyébként a tervek szerint Földünk felszínétől 300 kilométeres magasságban vált volna le a rakétáról. A kilövést egyébként eredetileg szerdára tervezték, de a tűzoltórendszer meghibásodáa miatt a startot csütörtökre halasztották.

A dél-koreai tudósok egyébként tavaly augusztusban próbálkoztak meg először azzal, országuk területéről fellőjenek, és Föld körüli pályára állítsanak egy szatelitet. Akkor azonban meghibásodott a rakéta, és a műhold nem tudott leválni róla.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!