Nagyvilág

2010.06.10. 15:59

Felmérések szerint Fico pártja szerzi a legtöbb szavazatot

<p>A legfrissebb felmérések szerint Robert Fico kormányfő pártja szerzi a legtöbb szavazatot a szombati szlovákiai parlamenti választáson. Úgy tűnik, két koalíciós partnere közül csak Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja jut be.</p>

A Fico vezette szociáldemokrata Smer  százból 29-32 szavazatra számíthat. A pozsonyi AVVM közvélemény-kutató ügynökség csütörtökön közzétett adatai szerint 31,6, az Focus ügynökség ugyancsak csütörtökön ismertetett mérése alapján 29,5 százalékot szerez.

Slota pártja is bejut az előrejelzések szerint; a két legutóbbi felmérés azt mutatja, hogy a párt 6 és 8 százalék közti eredményt várhat.

Ezzel elméletileg lehetőség nyílik arra, hogy jobboldali és jobbközép ellenzéki pártok együttesen több mandátumhoz jussanak, mint Fico és Slota összesen.

Ficóék után három olyan ellenzéki párt következik, amelyek népszerűsége egyenként 10-15 százalék körüli. Mikulás Dzurinda Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniója a két legutóbbi felmérés alapján 12-15 százaléknyi voksot tudhat magáénak. Nagyjából a szavazatok egytizede juthat a Kereszténydemokrata Mozgalomnak, amelyet tavaly ősz óta Ján Figel  volt szlovák uniós biztos vezet. Dzurinda és Figel jelenleg is parlamenti pártja mellett 9-13 százalékot mért a két ügynökség a Szabadság és Szolidaritás Pártjának, amelynek élén a szlovák adóreform kidolgozójaként ismert Richard Sulík áll.

Bugár Béla szlovák-magyar együttműködésre építő pártja, a Híd az Focus szerint 6,5, az AVVM szerint 5 százalékkal juthat mandátumokhoz. A Magyar Koalíció Pártjának - amely a négy évvel ezelőtti választásokon a második legerősebb ellenzéki párt lett - a Focus 5,2 százalékot jelez előre, a másik ügynökségnél azonban Csáky Pálék az ötszázalékos bejutási küszöb alatt maradnak.

A szombati választás a közvélemény-kutatások és elemzők szerint is Vladimír Mečiar többszörös exkormányfő végleges politikai bukását hozhatja. A hívei körében az önálló Szlovákia "atyjának" tekintett politikus 1991 óta áll a koalíciós Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom élén. Most ugyan az egyik felmérés 5 százalékot jósol Mečiaréknak, az utóbbi hónapok legtöbb felmérésében rosszabb az eredményük.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!