Nagyvilág

2010.06.10. 13:07

A tervezettnél lassabb lesz kandahari hadművelet

<p>A "siker fontosabb, mint a gyorsaság" ezért a tervezettnél lassabban hajtják majd végre azt a hadműveletet, amelynek célja Afganisztán Kandahar tartományának megtisztítása a táliboktól.</p>

Erről számolt be a NATO afganisztáni erőinek főparancsnoka csütörtökön. Stanley McChrystal tábornok szerint a "lassítás" oka az, hogy az offenzívához minél nagyobb támogatást szerezzenek a helyiektől. A főparancsnok szerint a régóta halogatott hadművelet hónapokig is eltarthat.


A NATO feltehetően el akarja kerülni azt, ami a szomszédos Helmandban történt. Az ottani tálib ellenes offenzívát ugyanis sikeresnek nevezték, a helyiek beszámolói szerint azonban az erőszakos cselekmények száma nem csökkent.

Közben először látogatott Afganisztánba az új brit miniszterelnök. David Cameron az afgán elnökkel, Hamid Karzaival folytatott megbeszélései után azt mondta, hogy 2010 "létfontosságú év" a tálibok elleni küzdelemben. Hozzátette, hogy Nagy-Britannia számára Afganisztán a legfontosabb külpolitikai és nemzetbiztonsági téma. A brit kormányfő ugyanakkor kizárta, hogy növelnék az ázsiai országban szolgáló szigetországi katonák számát. Afganisztánban 9500 fős brit kontingens állomásozik, amely a legnagyobb külföldi csapat az Egyesült Államok katonái után.

Egy áprilisban - a választások előtt - készült közvélemény-kutatás szerint a britek többsége azt szeretné, ha egy éven belül fokozatosan kivonnák a katonákat Afganisztánból. A tálib rezsim 2001-es megdöntése óta egyébként csaknem háromszáz brit katona vesztette életét az ázsiai országban.
- Föggetlen Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!