Nagyvilág

2010.05.14. 12:21

Pattanásig feszült a helyzet Bangkokban-

<p>Újabb lövöldözés tört ki Bangkokban pénteken, miután a katonák a rátámadtak a kormányellenes tüntetőkre.</p>

A vörös ingeseknek nevezett több ezer kormányellenes tüntető két hónapja tartja megszállva a thaiföldi főváros üzleti központját. A védelmi miniszter szerint nem akarnak véres leszámolást, csupán tárgyalásra akarják kényszeríteni a demonstrálókat.


A thai védelmi miniszter közölte, hogy a katonák lezártak minden, a tüntetők felé vezető utcát, sikátort, és a város más részeit megtisztították a többi tiltakozótól. Mint mondta, korábban már korlátozták a környék áramellátását, és mindent megtesznek, hogy teljesen elszigeteljék őket. "Fokozzuk a nyomást, hogy érzékeltessük: vissza kell térniük a tárgyalóasztalhoz"- mondta Prawit Wongsuwon tábornok.

A lövöldözés hallatán a lezárt körzetben lakók közül sokan pánikszerűen menekültek. A hadsereg szóvivője azt állította, hogy a tüntetők egy része fegyverrel fenyegette a katonákat, erre kiadták az utasítást, hogy oszlassák fel a fenyegetőző tömeget. Állítólag több tüntető tüzet nyitott egy üres rendőrségi buszra.

A pénteki lövöldözésben megsérült két újságíró is. Egyikük a France 24 tévé munkatársa, egy kanadai férfi, akit a lábán találta el egy golyó, de úgy tudni, nincs súlyos állapotban. A katonai művelet miatt leállt a bangkoki tömegközlekedés érintett része, a Sukhumvit úton is, ami a turisták egyik kedvelt célállomása. Egyelőre nem tudni, hogy vannak-e sérültek, illetve áldozatok. A katonák vízágyús kocsikat helyeztek el a stratégiailag fontos helyeken, ellenőrző pontokat állítottak fel, és azt lehetett látni, hogy golyóálló mellényes rendőrök gyülekeznek.

Csütörtökön már volt egy véres összecsapás Bangkokban a hetek óta demonstráló kormányellenes tüntetők és a katonák között. Lövések is dördültek, egy ember meghalt és legkevesebben nyolcan megsebesültek. Az egyik sérült egy renegát tábornok, aki átállt az öltözékük alapján vörös ingeseknek nevezett tüntetők oldalára. Az 58 éves tábornok a fején találta el golyó, és jelenleg válságos állapotban kezelik egy kórházban. A hadserege tagadja, hogy egyik lövésze találta el a főtisztet.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!