Nagyvilág

2010.05.11. 17:57

MEXIKÓI-ÖBÖL: Tüntetés a meghallgatáson

<p>Kisebb tüntetés zavarta meg kedden a Mexikó-öbölben felrobbant és elsüllyedt fúrótorony okozta olajszennyezés vizsgálatát a Louisiana állambeli New Orleansban.</p>

A város egyik külvárosi szállodájában megtartott hivatalos meghallgatáson, amely az amerikai parti őrség tisztjei is részt vettek, két asszony táblákat emelt a magasba és kiáltozni kezdett.


"Állítsátok meg az olajszennyezést!" "A meghallgatás nem jogszerű!" - kiáltozták a nők. Egyikük azt mondta: "Követeljük, hogy tárják fel, ami történik, még azt is, hogy milyen vegyi anyagokat vetnek be". Az 1500 méteres mélységbe süllyedt Deepwater Horizon nevű torony bérlője, a British Petroleum (BP) kemikáliákkal próbálja lebontani a hatalmas olajszennyeződést, amely miatt négy amerikai déli államban hirdettek ki szükségállapotot korábban az ökológiai katasztrófa elleni fellépésként.

A torony április 20-i felrobbanása, majd elsüllyedése már több mint 13 millió liter olaj került a Mexikói-öböl vizébe. A parti őrség és a part menti olajkitermelés szabályozásáért felelős állami szervezet irányítja a vizsgálatot, amelynek társelnöke a keddi meghallgatást egy perces gyászszünettel kezdte a robbanás 11 áldozatának emlékére. Hung Nguyen azt mondta, hogy a 11 munkás hős volt, mert önfeláldozásukkal megmentették 115 kollégájuk életét.

A BP egyébként a héten egy újabb olajfogó berendezést ereszt le a tengerfenékre, hogy megszüntesse az olaj ömlését a sérült kútnál. A cég vezérigazgatója, Tony Hayward szerint a keszonnak nevezett berendezés 72 órán belül a helyére kerülhet. A BP korábban már leeresztett egy hasonló, ám nagyobb szerkezetet, a kupolát. A terv az volt, hogy ennek segítségével egy tankerhajóba szívják az olajat. Csakhogy az 1500 méteres mélységben, a nagy nyomás és a hideg miatt kristályok képződtek a kupolában, amely eltömődött, ezért el kellett távolítani. A BP szakemberei azt remélik, hogy a kisebb keszonnál ez a folyamat nem ismétlődik meg.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!