Nagyvilág

2010.05.17. 18:31

Megöltek egy orosz színészt - rasszista támadás

<p>Halálra vertek egy fekete bőrű színészt Szentpéterváron, az orosz hatóságok szerint a támadásnak rasszista indítéka lehetett.</p>

Az 59 éves áldozat Brazíliából származott, gyerekfilmek szereplőjeként vált ismertté Oroszországban, ahol mára gyakorivá váltak az afrikaiak, illetve nem fehér bőrűek elleni támadások. Tavaly a hivatalos adatok szerint 74 embert öltek meg rasszista támadásokban Oroszországban.


A halálra vert orosz színész neve Tito Romalio. A férfi 59 éves volt. A szentpétervári rendőrség egyik szóvivője szerint: május 11-én az Alexandrovskaya kórházban halt meg, miután egy 43 éves orosz férfi egy konfliktus közben rátámadt az utcán. További részleteket nem közöltek az incidensről. Az orosz híradásokban megszólaltatott, nevük elhallgatását kérő rendőrségi informátorok szerint azonban a támadó, Khamzya Yenikeyev rasszista gyűlöletből verte agyon áldozatát.

Tito Romalio a gyerekkorában eljátszott filmszerepekkel vált közismertté Oroszországban. Szerepelt egyebek mellett az 1956-ban készült Artyom kalandjai, valamint az 1962-ben forgatott Kétéltű ember című filmekben is. Később a fekete bőrű színész többször is konfliktusba került származása miatt.

"Titonak kemény sorsa volt" - mondta a férfi barátnője, Yelena Yakhontova az orosz Novaya Izvestia című napilapnak nyilatkozva. "Oroszországban mindig is úgy kellett élnie, mintha meg lenne bélyegezve, ami abban is megakadályozta, hogy munkát találjon. Így igyekeznie kellett, hogy megéljen karakterszínészként".

Oroszországban a nem fehér bőrű emberek gyakorta vannak kitéve az újnácik támadásainak. Így például tavaly 74-en haltak meg rasszista indítékú támadás miatt. Ami némi csökkenést jelent a 2008-as adattal szemben, amikor 120-an váltak rasszista erőszak áldozatává.
- Független Hírügynöükség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!