Nagyvilág

2010.05.29. 09:28

Magas részvétel a csehországi választásokon

<p>Ismét megnyitottak a szavazóhelyiségek Csehországban, ahol a pénteki első nap után szombaton folytatódnak a parlamenti választások. A csehek reggel nyolctól délután kettőig adhatják le szavazataikat, az első exit-poll eredményeket az urnazárás után hozzák nyilvánosságra. Hivatalos eredmények a délután folyamán várhatóak.</p>

A CTK cseh hírügynökség jelentése szerint a voksolás első napján szokatlanul magas volt a részvétel: a választásra jogosultak csaknem fele adta le a voksát. A legutóbbi parlamenti választásokon, 2006-ban a két nap alatt a választók összesen 65 százaléka élt a szavazati jogával. "Sorba kellett állnom, hogy leadhassam a szavazatomat. Ilyen még sohasem történt velem" - jellemezte a helyzetet az AFP francia hírügynökségnek Tomas Lebeda, a Cseh Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének politikai elemzője.

A választás két fő esélyes a Szociáldemokrata Párt (CSSD) és a Polgári Demokratikus Párt (ODS), de az előrejelzések szerint egyik sem kap annyi szavazatot, hogy egyedül kormányt alakíthasson. A két nagy párt a gazdaság fellendítését tűzte zászlajára a kampány során.

A Jiří Paroubek vezette szociáldemokraták a korrupció elleni harccal, a külföldi befektetők Csehországba csábításával és az Európai Uniós pénzek hatékonyabb felhasználásával tennék növekedési pályára a gazdaságot, míg Petr Nečas polgári pártja az állami kiadások lefaragásában, az alacsony adókban, valamint a nyugdíj - és egészségügyi reformban látja a megoldást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!