Nagyvilág

2010.05.14. 12:22

Az asztalt ütötte öklével Sarkozy az EU-csúcson

<p>Feszült a viszony Németország és Franciaország között a görög válság miatt. Ezt állítja a spanyol média.</p>

Az El Pais című lap úgy tudja, hogy a múlt pénteki, brüsszeli EU-csúcson Nicolas Sarkozy azzal fenyegetőzött: kivonja országát az euró-övezetből, ha Németország nem járul hozzá arányosan a görög mentőcsomaghoz. A lap szerint a spanyol kormányfő, Jose Luis Rodriguez Zapatero számolt be a vitáról pártbéli vezetőtársainak.


Németország Európa legnagyobb és legerősebb gazdaságával rendelkezik. Ezért az EU fő befizetője, és a múlt pénteki csúcson jóváhagyott mentőcsomag Európai Uniós részéből is a legnagyobb részt kell vállalnia. Amióta azonban szóba került az IMF részvételével létrejövő gigantikus EU-kölcsön Berlin vonakodik, és a német közvélemény valamint a sajtó tekintélyes része is nagy nyomást fejt ki a kormányra a mentőcsomag ellen. Nicolas Sarkozy azonban "mindenkitől elkötelezettséget követelt, hogy anyagi forrásainak megfelelően vegyen részt Görögország megsegítésében, különben Franciaország felülvizsgálja helyzetét az euró-övezetben."

"Sarkozy az asztalra csapott, amitől megremegett Angela Merkel karja"- mondta egy spanyol lapnak a brüsszeli csúcsról a spanyol Szocialista Párt név nélkül nyilatkozó tisztségviselője, aki állítása szerint részt vett a szerdai találkozó, amelyen minderről beszámolt a kormányfő. A brüsszeli csúcson hagyták jóvá a 110 milliárd eurós, három évre szóló görög mentőcsomagot.

"Franciaország, Olaszország és Spanyolország közös frontot hozott létre Németország ellen, és Sarkozy odáig ment, hogy már kockára tette a francia-német szövetséget" - közölte a spanyol lap egy másik forrásra hivatkozva. A második világháború után létrejött szövetség volt a magja a későbbi Európai Uniónak.

Spanyolország és Portugália egyébként szintén komoly államadóssági gondokkal küzd, ezért is jelentett be szerdán spanyol kormányfő kemény takarékossági intézkedéseket, és várhatóan ezt teszi majd Portugália is.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!