Nagyvilág

2010.04.19. 18:16

VULKÁNI HAMU: Hazamenekítik a spanyolok a külföldön rekedt turistákat

<p>A spanyol kormány hétfõn bejelentette, hogy segít hazautazni annak a 70 ezer brit turistának, akik külföldön rekedtek az európai és nemzetközi légtérzárlat miatt.</p>

A spanyolok az elakadt német és francia turistáknak is segítenek a hazautazásban, ezért megnövelték a három országba tartó légi-, vasúti-, és hajóforgalmat. Spanyolország légi közlekedésben egyébként viszonylag kevés fennakadást okozott a vulkáni hamu, mivel a füstoszlop elkerülte az ibériai államot.
A spanyol közlekedésügyi miniszter, Jose Blanco a nemzeti rádiónak nyilatkozva azt mondta: "Együttmûködünk Nagy-Britanniával, és azon dolgozunk, hogy megkönnyítsük mintegy 70 ezer, Észak-Amerikából visszatérõ brit állampolgár Spanyolországon át történõ hazautazását". A tárcavezetõ egyúttal hozzátette, hogy hasonló együttmûködést kezdtek Franciaországgal, és Németországgal is, hogy megkönnyítsék külföldön rekedt állampolgáraik hazajutását.

A külföldiek hazajutása érdekében a spanyolok emelt számban indítanak légi járatokat, vonatokat és hajókat, illetve kompokat az érintett országok felé. Ebben egyedül a francia vasutasok sztrájkja nehezíti a helyzetet.

Spanyolországban hétfõn minden repülõtér mûködött, azt követõen, hogy vasárnap ideiglenesen bezártak 17 légikikötõt (köztük Barcelona repterét is) az izlandi vulkán hamufelhõje miatt.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!