Nagyvilág

2010.04.18. 20:41

VULKÁNI HAMU: A korlátozások azonnali felülvizsgálatát követelik a légitársaságok és a repterek

<p>A repülési tilalom illetve a korlátozások azonnali felülvizsgálatára szólított fel vasárnap az Európai Légitársaságok Szövetsége. A repülõtér üzemeltetõk nemzetközi szövetsége szerint csaknem hétmillió utast érintettek eddig a negyedik napja tartó korlátozások, amelyek "gazdasági értelemben romboló hatást gyakorolnak a légiközlekedési iparágra".</p>

"Miközben a légitársaságok és repülõterek abszolút elsõbbséget adnak a biztonságnak, kételyek merülnek fel a hatályba léptetett repülési korlátozások arányosságát illetõen. Az izlandi vulkán kitörése nem példa nélkül álló jelenség. A világ más részein ilyen esetekben alkalmazott eljárások nem követelnek olyan megszorításokat, mint amilyeneket Európában hoztak" - olvasható az Európai Légitársaságok Szövetségének vasárnapi közleményében.

A közlemény szerint a "légitársaságoknak lehetõvé kell tenni, hogy repülhessenek olyan helyeken, ahol már biztonságos, ezért ennek megfelelõ döntést kell hozni, mert az utasok is ezt követelik". "Csütörtök óta 63 ezer repülõjáratot kellett törölni a korlátozások miatt, ami több millió utast sújtott, és súlyosan érintette a légiközlekedési iparágat is, amelynek szélesebb hatása van a gazdaság egészére, és nemcsak Európában, hanem az Egyesült Államokban, Ázsiában és másutt is" - közölték.

A repülõtér üzemeltetõk nemzetközi szövetségének vezetõje is kifogásait hangoztatta vasárnap. Olivier Jankovec szerint 313 légikikötõ munkáját bénították meg eddig a korlátozások, csaknem hét millió utast érintettek, és 140 millió euró kárt okoztak a repülõtereknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!