Nagyvilág

2010.04.07. 11:51

Vasutassztrájk Franciaországban - fennakadások országszerte

<p>A francia média szerint vannak fennakadások a vonatok közlekedésben a vasutassztrájk miatt Franciaországban, de egyelõre nem komolyak.</p>

24 órásra hirdették meg a szakszervezetek a kedd este kezdõdött munkabeszüntetést, de már kedden közölték, hogy akár tovább is tarthat, attól függõen, mikor kezdõdnek és milyen eredményt hoznak a tárgyalások az állami vasúttársaság (SNCF) vezetõségével. A vasutas munkabeszüntetés két héttel követi a francia közalkalmazottak sztrájkját.<br /><br />Az állami vasúttársaság közleménye szerint a szuperexpresszek (TGV) 70 százaléka, a belföldi vonatoknak illetve a helyi érdekû járatoknak pedig átlagosan a fele közlekedik majd. A nemzetközi gyorsvonatokat nem érinti a munkabeszüntetés, így az Eurostar vonatok is közlekednek Párizs és London között.

A sztrájkot azért hirdették meg a szakszervezetek, mert így akarnak tiltakozni a munkahelyi körülmények ellen, miközben azt követelik, hogy vegyen fel az SNCF több munkást. A vasutasok az árufuvarozás tervezett átszervezése és a várható tömeges elbocsátások miatt aggódnak.

Az állami vasúttársaságtól korábban azt közölték, hogy idén több mint 1400 munkahelyet szüntetnek meg, és az áruszállításban összesen 2600 állást számolnak fel, de más ágazatokban új munkahelyek jönnek létre. A szakszervezetek viszont azt állítják, hogy a vasúttársaság átalakítása miatt legalább négyezren kerülnek az utcára 2010 végéig.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!