Nagyvilág

2010.04.09. 09:16

Űrsétára indultak a Discovery asztronautái

<p>Hat és fél órás ûrsétát kezdett pénteken a Discovery amerikai ûrrepülõgép két asztronautája.</p>

Ezt közölte az amerikai árkutatási hivatal (NASA), hozzátéve, hogy Clayton Anderson és Rick Mastracchio a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) külsõ ammóniatartályán dolgozik majd.

A Discovery 13 napos ûrmissziója során az asztronauták a mostanin kívül még két ûrsétán vesznek részt, további szerelési munkálatokat végezve a csaknem teljesen elkészült ûrállomáson. Az ûrhajósok egyebek mellett új ammóniatartályt szerelnek majd fel a jelenlegi helyett, amely az állomás hûtési rendszerének mûködését segíti. Üzembe helyeznek továbbá az ISS "tornácán" egy japán fejlesztésû, tudományos kutatómûszert is.

A Discovery, amelyet hétfõn indítottak útnak a floridai Cape Canaveral melletti Kennedy Ûrközpontból, csütörtökön dokkolt az ûrállomáson. Az ûrsikló nyolc tonnányi felszerelést, szállított az ûrbe. A Discovery - hét asztronautával a fedélzetén - a tervek szerint április 18-án tér vissza a Földre.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!