Nagyvilág

2010.04.28. 17:11

Ugyannyi mandátumot szerezne az ellenzéki élboly Szlovákiában, mint a Fico-párt

<p>Összesen ugyanannyi mandátumot szerezne a három legnagyobbnak mért ellenzéki erõ Szlovákiában, mint amennyit Robert Fico pártja egymaga. A júniusi választásokra készülõ északi szomszédunknál a legfrissebb felmérés szerint mindkét magyar párt bejutna a parlamentbe.</p>

A pozsonyi MVK közvélemény-kutató ügynökség április második felében végzett és szerdán ismertetett reprezentatív felmérése szerint Robert Fico miniszterelnök Smer-Szociáldemokráciája a voksok 35 százalékát tudhatja magáénak. Ez 57 mandátumot jelentene a 150 fõs parlamentben.

A jobboldali-liberális ellenzéki szavazók voksai több párt közt oszlanak meg, de azok közül három most éppen annyi képviselõi helyet szerezne, amennyit a Fico-párt. Mikulá¹ Dzurinda Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniója, a volt szlovák uniós biztos, Ján Figeµ Kereszténydemokrata Mozgalma, valamint a Dzurinda-kormány adóreformját kidolgozó Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás Pártja most egyaránt 11-11 százalékot meghaladó népszerûségnek örvend.

Szlovákiában több elemzõ szerint is az dönthet az új kormányról, hogy a bejutási küszöb körül billegõ pártok közül melyek jutnak be. Az MVK felmérésébõl kitûnik, hogy négy ilyen politikai erõ van.

Ján Slota koalíciós Szlovák Nemzeti Pártjának és a parlamenti ellenzékben lévõ Magyar Koalíció Pártjának most bõ 6 százalékot mértek. A legkisebb kormánypárt, Vladimír Meèiar  Demokratikus Szlovákiáért Mozgalma és az MKP-ból kiváltak szlovák-magyar együttmûködést hirdetõ Híd pártja épphogy meghaladja az ötszázalékos küszöböt.

A legtöbb latolgatás szerint Slota és Meèiar bejutása inkább Fico, a két magyar párt parlamenti jelenléte pedig a mostani ellenzék koalíciós potenciálját növelheti.

Sok múlhat a bizonytalanokon és az elsõválasztókon is. Az MVK-felmérés alapján minden tizedik választópolgár biztosan nem megy szavazni, százból 15 pedig még nem döntött.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!