Nagyvilág

2010.04.25. 10:41

Szöul kitart a torpedótámadás elmélete mellett

<p>A torpedótámadás a legvalószínûbb oka a dél-koreai hadihajó múlt hónapban történt elsüllyedésének - mondta vasárnap a szöüli védelmi miniszter. Észak-Korea tagadja, hogy köze lenne a 40 ember halálát okozó tragédiához.</p>

A 12 ezer tonnás hadihajó március 26-án süllyedt el az észak-koreai határ közelében, miután egy robbanás miatt kettétört. 58 embert sikerült kimenteni a tengerbõl, de 40-en meghaltak, hat tengerészt pedig eltûntnek nyilvánítottak. Azóta a hajó mindkét részét sikerült kiemelni a vízbõl, így a szakemberek könnyebben megállapíthatják a Chenoan pusztulásának okát. A vizsgálatban amerikai és ausztrál szakértõk is részt vesznek.

Az elsõdleges eredmények szerint külsõ, víz alatti detonáció miatt történt a tragédia. Kim Tae Jung dél-koreai védelmi miniszter szerint a legvalószínûbb, hogy torpedótámadás érhette a hajót, de mint mondta, egyelõre más lehetõségeket is vizsgálnak. Szöül hivatalosan nem vádolja Észak-Koreát a támadással, mert meg akarják várni a nyomozás végeredményét. A hajó elsüllyedése tovább szítja a feszültséget a két Korea között, amelyek már az utóbbi években is számos tengeri ütközetet vívtak egymással. Phenjan ugyanakkor tagadja, hogy köze lenne a hadihajó elsüllyedéséhez: Észak-Korea szerint a déliek a tragédia ürügyén újabb, Phenjan elleni szankciókat akar kikényszeríteni a nemzetközi közösségtõl.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!