Nagyvilág

2010.04.07. 12:31

Szükségállapot Kirgizisztánban

<p>Szükségállapotot hirdetett ki az egész országra szerdán a kirgiz kormányfõ, miután súlyos zavargások törtek ki több városban.</p>

 Danijar Uszenov azt közölte a parlamentben mondott beszédében, amit az állami tévé egyenesben adott, hogy kijárási tilalmat vezetnek be mindenütt. A RIA Novosztyi és az Interfax orosz hírügynökségek jelentései szerint legkevesebb két ember halt meg eddig a rohamrendõrök és a tüntetõk közötti összecsapásokban, a fõvárosban.

Mindkét orosz hírügynökség azt közölte kórházi és rendõrségi forrásokra hivatkozva, hogy 100 körül lehet a sebesültek száma a fõvárosban. A zavargások Kirgizisztán északnyugati tartományi központjában, Talaszban kezdõdtek hétfõn. Az Ata-Meken (Szülõföld) Párt elnökhelyettese, Bolot Sernyijazov által feltüzelt tüntetõk a tartomány kormányzójának leváltását követelték, majd elfoglalták a helyi kormányépületet. A kirgiz belügyminisztérium sajtószolgálata kedd este azt jelentette, hogy a rohamrendõrség visszafoglalta az épületet, a szerda reggeli hírek szerint azonban a kormányzóság székháza ismét a tüntetõk kezére került.

A kormány megerõsített belügyi egységeket vezényelt Talaszba, ahol eddig 85 rendõr sérült meg az összecsapásokban. A civil sérültek számáról egyelõre nem érkeztek hivatalos adatok. Szemtanúk szerint a tüntetõk közül többen vadászpuskákkal és automata fegyverekkel is rendelkeznek.

A kormányellenes tüntetések szerdára már a fõvárosra, Biskekre is átterjedtek. A RIA Novosztyi szerdai jelentése szerint több száz fõs tömeg gyûlt össze az ellenzéki szociáldemokrata párt székháza elõtt, majd golyóálló mellényt viselõ rohamrendõrök jelentek meg, és gumibotokkal, kutyákkal valamint riasztógránátokkal megkezdték a tömegoszlatást.

A békésnek indult tüntetés az után fajult el, hogy kiderült: a rendõrök szerda reggel a biskeki repülõtéren letartóztatták Temir Szarijevet, az ellenzéki Aksumkar Párt elnökét. Elõzõleg a hatóságok már õrizetbe vették a szintén kormányellenes Szociáldemokrata, az Ata-Meken és Nemzeti Demokrata Párt több vezetõjét is.
- Függelten Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!