Nagyvilág

2010.04.30. 12:36

Sokkolta Libanont a gyilkossági gyanúsított meglincselése

<p>Hatalmas botrány okozott Libanonban, hogy meglincseltek egy gyilkossággal gyanúsított férfit csütörtökön. A férfit helyszíni szemlére vitték egy faluba, ahol négy embert ölt meg korábban.</p>

Libanoni miniszterek kemény lépéseket, és vizsgálatokat ígértek pénteken a lincselõk ellen. A libanoni média kiemelt helyen foglalkozott az esettel, címoldalon közölve a lámpavasról lógó férfirõl készül felvételeket, míg a televíziók szinte folyamatosan játszották az esetrõl készül videofelvételeket.

"Bármit is érzetek a falusiak, semmi sem jogosít fel egy ilyen válaszra" - jelentette ki az esettel kapcsolatban a libanoni igazságügyi miniszter. Ibrahim Naddzsar elmondta, hogy legalább tíz olyan ember nevét tudják, akik részt vettek "ebben a szörnyû bûntényben".

A libanoni belügyminiszter szintén elítélte az esetet, és vizsgálat indítását követelte. A libanoni rendõrfõkapitány pedig bejelentette, hogy fegyelmi eljárást indítanak azokkal a rendõrökkel szemben, akik a meglincselt gyanúsítottat kísérték vissza abba a faluba, ahol 24 órával korábban a gyanú szerint megölt négy embert.

A lincselés csütörtökön történt, a fõvárostól nagyjából 25 kilométernyire található Ketermaja faluban. A 38 éves egyiptomi férfit volt az elsõszámú gyanúsítottja egy szerdai négyes gyilkosságnak, és a rendõrök helyszíni szemlére vitték vissza a településre. A falusiak valószínûleg tudtak a férfi érkezésérõl, és több száz ember várt rá.

A lincselésrõl készült videofelvételeken az látszik, hogy a falusiak körbeveszik a gyanúsítottat szállító rendõrautót, majd kirángatják a férfit a jármûbõl. Ezután agyonverték, majd alsónadrágra vetkõztették, és végigvonszolták a falu utcáin, miközben többen a véres holttestet rugdosták. Végül egy húskampóval felhúzták egy lámpavasra, ahol nagyjából fél órán át lógott, miközben nézelõdõ emberek tapsoltak, és fényképeket készítettek a holttestrõl.

A gyanúsítottat kísérõ rendõrök teljesen tehetetlenek voltak a lincselõ tömeggel szemben. Egyszer ugyan sikerült kihúzni a tömegbõl a férfit, de a túlerõ végül legyõzte a rendõröket. Az esetnek a libanoni hadsereg egységei vetettek véget, akik nagy erõvel jelentek meg a faluban.

A Mohamed Muszlem néven azonosított férfi a gyanú szerint egy idõs házaspárt, és azok unokáit, egy hét és egy kilenc éves lányt késelt halálra a faluban, ahol már keresték egy 13 éves lány megerõszakolása miatt. A férfi arra akarta rávenni az idõs házaspárt, hogy érjék el a megerõszakolt lány szüleinél, hogy adják hozzá a lányt. A libanoni törvények szerint ugyanis nem lehet vádat emelni egy nemi erõszakot elkövetõ férfi ellen, ha feleségül veszi áldozatát.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!