Nagyvilág

2010.04.22. 19:04

Soha nem látott képek a Napról

<p>A Nap felszínéből hatalmas mágneses hurkok emelkednek ki, miközben a legnagyobb nukleáris bombákét is meghaladó energiájú robbanások történnek.</p>

Csodálatos képeket készített a NASA új napdinamikai obszervatóriuma (Solar Dynamics Observatory/SDO), amit idén februárban indítottak útjára, gyakorlatilag az 1995-ben startolt SOHO napszonda utódjának tekinthető. Az új űrszonda minden eddiginél pontosabban és nagyobb gyakorisággal rögzíti a nap pillanatnyi állapotát, a naptevékenységet.

Éppen jókor indították útjára az új űrszondát, a Nap ugyanis újabb aktív ciklusába lépett (csillagászok először az 1800-as évek közepén ismerték fel a naptevékenységben mutatkozó ciklikusságot. A megfigyelések szerint központi csillagunk közelítőleg 11 évente kerül aktivitásának csúcsára; legközelebbi maximumát 1012-1013-ra teszik.)

Az napobszervatórium megfigyelései révén azonban meg lehet jósolni a napkitöréseket, a napviharokat, amelyek erős befolyással bírnak a földi élővilágra és a távközlési rendszerekre. Egy-egy hevesebb napkitörés során a Nap akár több milliárd tonna anyagot is kilövellhet a Föld irányába: a jelenség elektromágneses viharokkal jár, s a legrosszabb forgatókönyv szerint egy ilyen esemény felérne egy kisebb apokalipszissel. Először az elektromos hálózat válna átmenetileg működésképtelenné – ha ez megtörténik egy nagyobb országban vagy régióban, annak már világméretű hatásai lehetnek. A gigantikus áramszünet csak az első lenne a sorban, utána összeomlanának a kommunikációs rendszerek, a közlekedés, a pénzügyi rendszerek, akár még a vízellátásban is problémák jelentkezhetnek, hűtés hiányában pedig a nem tartós élelmiszerek billiós tonnányi mennyiségben romolnának meg a földön. A kár pedig felbecsülhetetlen lenne.

Lenyűgöző képek a napról >>>
Nézze meg videón a csoládatos naptevékenységet - 1. >>>
Nézze meg videón - 2.

A NASA új napdinamikai obszervatóriumának köszönhetően azonban lehetőség van, hogy felkészüljünk egy ilyen eseményre. A NASA tudósai közölték: a műhold kifogástalanul működik, s ezt alátámasztandó elküldték az első SDO-felvételeket.
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!