Nagyvilág

2010.04.29. 18:31

Mától nõk is szolgálhatnak amerikai tengeralattjárókon

<p>Az Egyesült Államok haditengerészete csütörtöktõl nõket is vezényelhet tengeralattjárókra, miután hivatalosan is megszüntették az eddig érvényben lévõ tiltást.</p>

Az amerikai kongresszus ugyanis nem emelt panaszt a februárban bejelentett változástatás ellen.
"Minél nagyobb merítésbõl kell válogatnunk, hogy továbbra is az amerikai legyen "a világ legjobb tengeralattjáró flottája" - közölte John Donnelly altengernagy az alkalomból kiadott közleményében. Az amerikai tengeralattjáró flotta parancsnoka kijelentette: sok olyan hozzáértõ nõ van, akiknek megvan a tehetsége, hogy sikeres legyen a flottánál.

Elsõ körben négy tengeralattjáróra vezényelnek nõi tiszteket, akiknek elõbb egy 15 hónapos kiképzésen kell átesniük. Az amerikai haditengerészet kötelékében több mint 52 ezer nõ szolgál, akik közül sokan hadihajókon, és repülõgép-hordozókon teljesítenek szolgálatot.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter február 19-én értesítette a kongresszust a tervezett változatásról. A haditengerészet magas rangú tisztjei korábban elutasították az ötletet, a tengeralattjárókon lévõ szûkös térrel, valamint az átalakítási költségekkel indokolva ellenállásukat.

Az amerikai törvényhozóknak szerda éjfélig volt lehetõségük arra, hogy panasszal éljenek az ötlet ellene, de semmit sem léptek, és a változtatást automatikusan életbe lépett.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!