Nagyvilág

2010.04.05. 06:51

Már tankolják a Discovery-t

<p>Megkezdték vasárnap este az üzemanyag átfejtését a Discovery űrsiklóba, amelyet a tervek szerint hétfőn indítanak útnak Floridából a Nemzetközi Ûrállomásra. Ez lesz a Discovery utolsó előtti útja.</p>

A tankolást hétfõ este kezdték meg némi késéssel, mert kisebb probléma volt a töltõberendezés motorjának áramellátásával - tájékoztatott a NASA. Az amerikai ûrkutatási hivatal a tervek szerint közép-európai idõ szerint hétfõn 12:21-kor lövi fel az ûrsiklót, amely hét fõs legénységével indul útnak a Nemzetközi Ûrállomásra. A NASA szerint 80 százalék az esély arra, hogy kedvezõ lesz az idõjárás esélye a start idején Cape Canaveral-ban.

Ez lesz a Discovery utolsó elõtti útja. Május közepén az Atlantist, július végén az Endeavour-t lövik fel. Az utolsó küldetést szeptember közepére tervezik a Discovery ûrsiklóval, ezután a jármûveket kivonják a forgalomból, és már csak az orosz Szojuz ûrhajó lesz képes embereket szállítani a Nemzetközi Ûrállomásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!