Nagyvilág

2010.04.05. 15:06

Már 115 bányászt mentettek ki a kínai szénbányából

<p>Már 115 túlélőt sikerült kimenteni hétfőn abból a kínai szénbányából, ahol 153 bányász rekedt a mélyben több mint egy hete, miután víz tört be a járatokba. A kínai munkavédelmi hatóság vezetője csodának nevezte, hogy nyolc napig életben maradtak a munkások. Azt is csodának tartotta, hogy a mentőakció hatékony volt.</p>

A kínai állami média jelentése szerint már 115 bányászt sikerült kimenteni a Shanhszi tartományban található szénbányából. A bányába március 28-án tört be víz, akkor 261 vájár dolgozott a mélyben. Közülük 153-an rekedtek lent. Az elsõ túlélõket egy napja sikerült kiemelni a bányából. A kínai kommunista párt tartományi fõtitkára szerint a kimentett emberek többségének állapota stabil.

A kínai állami munkavédelmi hatóság vezetõje kétszeres csodaként jellemezte a bányászok kimentését. "Az elsõ csoda az, hogy nyolc napon és éjjelen át életben tudtak maradni. A másik, hogy a mentési tervünk hatékony volt, amely csodának számít a kínai mentõakciók történetében" - nyilatkozta a férfi a kínai állami televíziónak.

Helyi idõ szerint hétfõ este, sötétedéskor még nagyjából nyolcvan mentõautó várakozott a bányánál, hogy segítséget nyújtsanak a további túlélõknek - jelentette az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója. A lent rekedt bányászok kimentésében legalább háromezer ember vesz részt.


Már 95 bányászt hoztak fel a mélyből egy hét után

fuggetlen | 2010.04.05 08:31

Már 95 bányászt hoztak fel élve a mélyből Kínában - jelentette vasárnap a kínai állami televízió. Összesen 153-an rekedtek odalent, miután víz vágta el őket a külvilágtól nyolc nappal ezelőtt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!