Nagyvilág

2010.04.12. 20:46

Megszabadul magasan dúsított uránkészletétől Ukrajna

<p>A Fehér Ház hétfői bejelentése szerint Ukrajna úgy döntött, hogy megszabadul a magasan dúsított teljes uránkészletétől 2012-ig. Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője azt mondta, hogy Ukrajna irányadó döntést hozott, és a választott időpont szimbolikus, hiszen 2012-ben lesz a következő nukleáris csúcs.</p>

Az amerikai fõvárosban kedden kezdõdik a kétnapos nukleáris biztonsági csúcstalálkozó, amelyre 47 állam vezetõje kapott meghívást. Barack Obama amerikai elnök a tanácskozás résztvevõitõl azt kérte, hogy határozottabban lépjenek fel a nukleáris anyagok illegális kereskedelme ellen.

Washington az illegális kereskedõkel szembeni kemény fellépést, szélesebb nemzetközi együttmûködést és a nukleáris anyagok jobb nyilvántartását szorgalmazza. A konferencia célja azoknak a lehetõségeknek a megvitatása, hogyan miként kutathatók fel azok a csempészett anyagok, amelyek felhasználhatók atomfegyver gyártásához.

A találkozón az EU és az ENSZ képviselõin kívül egyebek mellett részt vesznek Kína, India, Pakisztán és Oroszország vezetõi. A résztvevõ országok többsége nem atomhatalom, ilyen Németország, Jordánia, Csehország, Lengyelország, Japán, Kazahsztán, Mexikó, Szaúd-Arábia, Svájc, Dél-Afrika, Törökország és Ukrajna. Izrael részérõl Benjámin Netanyahu miniszterelnök utazik az amerikai fõvárosba, de a Fehér Ház nem erõsítette meg, hogy Obama õt is fogadná különtalálkozón.

Gordon Brown brit miniszterelnök viszont nem megy el az amerikai fõvárosba, a brit választási kampány miatt távol marad. Bár az iráni nukleáris program hivatalosan nem szerepel a washingtoni konferencia napirendjén, amerikai kormánytisztviselõk szerint a találkozót idõszerûvé teszi, hogy Teherán atomfegyver elõállítására, a nemzetközi közösség pedig ennek megakadályozására törekszik.

Robert Gibbs azután tett bejelentést Ukrajnával kapcsolatban, hogy Obama tárgyalt Viktor Janukovics ukrán államfõvel. A Fehér Ház szóvivõje azt mondta, hogy az Egyesült Államok segíteni fog pénzügyileg és technikai szaktudással Ukrajnának a dúsított urániumkészlet felszámolásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!