Nagyvilág

2010.04.18. 19:46

LENGYEL ELNÖK: Oroszország és Lengyelország kapcsolatainak normalizálását sürgeti Medvegyev

<p>Oroszország és Lengyelország kapcsolatainak normalizálását sürgette vasárnap az orosz elnök. A lengyel államfõ és felesége krakkói temetése után Dmitrij Medvegyev tévéinterjút adott, amelyben kijelentette: "a tragédiák fájdalmas érzéseket szabadítanak fel, de gyakran közelebb is hozzák egymáshoz az embereket, amire nagy szükség van az oroszok és a lengyelek között is".</p>

Az orosz államfõ, aki már hazautazott Krakkóból, nemcsak az április 10-i katasztrófára utalt, amelyben Lech Kaczynski ((Lek Kacsinszki)) lengyel elnök és felesége, Maria mellett a lengyel közélet és hadsereg magas rangú tagjai haltak meg. Az AFP francia hírügynökség szerint Medvegyev a két ország történelmi ellentéteire is célzott, hiszen a szerencsétlenség akkor történt, amikor a lengyel elnöki különgép az oroszországi Szmolenszk melletti Katyn ((Katiny)) erdejébe tartott. Oda, ahol a sztálini titkosrendõrség által 1940-ben meggyilkolt 22 ezer lengyel katonatiszt emlékhelye van.

Ezzel összefüggésben mondta azt a krakkói temetésen az ügyvezetõ lengyel államfõ, Bronislaw Komorowski ((Bronyiszláv Komorovszki)), hogy "reményei szerint egy nap Oroszország feltárja a teljes igazságot Katyn-ról".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!