Nagyvilág

2010.04.13. 17:11

Kész lemondani az elûzött kirgíz elnök garanciák ellenében

<p>Bejelentette kedden a megbuktatott kirgiz elnök, hogy kész lemondani, amennyiben az ideiglenes kormány garantálja az õ és családja biztonságát.</p>

Kurmanbek Bakijev az ország déli részén található Dzsalalabád városában, egy sajtókonferencián közölte ezt.

Az elûzött államfõ ötezer híve elõtt beszédet mondott délelõtt Dzsalalabádban, ahová a rezsimje elleni múlt heti véres tüntetések kirobbanása után menekült. Az összecsapásokban több mint 80 ember halt meg, és a sebesültek száma meghaladja a másfél ezret. Dzsalalabád a megbuktatott elnök hatalmi bázisa, mert ott erõsek családi, törzsi kapcsolatai, és az új központi hatalom egyelõre meglehetõsen gyenge. Bakijev délelõtt azzal vádolta meg hívei elõtt az új hatalmat, a korábbi ellenzéket, hogy az egy régóta elõkészített puccsot hajtott végre, méghozzá külsõ segítséggel, majd közölte, hogy továbbra is õ az ország törvényes elnöke.

Elõzõleg a Kirgizisztánt irányító átmeneti kormány megfosztotta mentelmi jogától, és arra figyelmeztették Kurmanbek Bakijevet, hogy le fogják tartóztatni, ha nem adja meg magát. Az átmeneti kormány eddig azt mondta, nem próbálják õrizetbe venni Bakijevet, hogy megelõzzék a további vérontást.

Az átmeneti kormány közölte, hogy a hadsereg különleges erõinek bevetésével fogják letartóztatni Bakijevet, ha a gyûlése után nem jelentkezik önként. Az átmeneti kirgiz kormány helyettes vezetõje, Azimbek Beknazarov azt állította, hogy Bakijev csecsen zsoldosokkal vette körbe magát, és kész erõvel ellenállni minden letartóztatási kísérletnek.

Bakijev egy sajtókonferencián jelentette be, hogy kész lemondani államfõi posztjáról. Több feltételhez kötötte lemondását. Elsõként követelte, hogy "állítsák meg a felfegyverzett csoportok garázdálkodását és fosztogatását". Másodikként azt követelte, hogy az új hatalom garantálja az õ és családja biztonságát. Harmadikként pedig azt közölte, hogy az új kormány írjon ki minél elõbb elnökválasztásokat, amelyet két-három hónapon belül "kellene megtartani".

Bakijev azt is mondta, hogy kész tárgyalni az ideiglenes kormányfõvel, Roza Otunbajevával, de csak akkor, ha õ jön el hozzá délre, mivel állítása szerint nem lenne biztonságos a számára, ha a fõvárosba utazna. Az ideiglenes kormány nem sokkal késõbb bejelentette, hogy kész tárgyalni.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!