Nagyvilág

2010.04.30. 10:51

Újabb radioaktív vádak a Delhi Egyetem ellen

<p>Az indiai fõvárosban található Delhi Egyetem fizikatanszéke húsz kilogramm radioaktív hulladékot ásott el az egyetemi kampusz területén, egy három méter mély gödörbe.</p>

Ezt az egyetem egyik professzora közölte a Times of India címû lappal, amelyik pénteken számolt be az új vádakról. Az indiai rendõrség csütörtökön jelentette be, hogy az egyetemrõl származott az a radioaktív hulladék, amely egy ember halálát okozta Újdelhiben

"Ahelyett, hogy a veszélyes anyagokat átadták volna az indiai atomkutató intézetnek, egyszerûen elásták azokat egy gödörbe"- közölte Ramés Csandra professzor. A kémia tanszéken dolgozó férfi elmondása szerint húsz kilogramm radioaktív hulladékot ástak el húsz évvel ezelõtt a kémia tanszék közelében. A három méter mély gödörben többek között urán, technécium és vanádium izotópok vannak, és a professzor közlése szerint azok közül több még mindig aktív lehet.

Csandra azt állította a lapnak nyilatkozva, hogy az eset idején írásban és szóban is jelezte aggodalmait az egyetem vezetésével, de senki sem figyelt rá.

A lap nem tudta független forrásból megerõsíteni a professzor állításait. A fizika tanszék vezetõjét nem tudták elérni, az egyetem vezetése pedig nem reagált érdemben az újság megkeresésére. Az egyetem az AFP francia hírügynökségnek pedig egyáltalán nem volt hajlandó kommentálni a vádakat.

Az indiai atomenergia szabályozó testület csütörtökön megvonta a radioaktív anyagok felhasználására adott engedélyt az egyetemtõl. Ezt azután tették, hogy kiderült: az egyetemrõl került roncstelepekre az a radioaktív hulladék, amely nyolc embert betegített meg Újdelhiben, akik közül egy meghalt.

A Majapuri városrész roncstelepein, 15 különbözõ helyen talált kobalt 60 izotóp az egyetem egyik leselejtezett gamma besugárzó berendezésébõl származott. A húsz éve nem használt eszközt februárban árverezték el fémtelepek között. Az egyetem azzal védekezik, hogy elszámolták az izotópok felezési idejét, és azt hitték, hogy már nem radioaktívak.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!