Nagyvilág

2010.04.08. 09:21

Eltûnt egy háborús bûnös Ausztráliában

<p>Körözést adott ki az Interpol Dragan Vasziljkovics ellen, akit a dél-szláv háború idején elkövetett bûntettek gyanúja miatt kellene kiadni Horvátországnak.</p>

"Dragan kapitány" sorsáról a múlt héten döntött egy ausztrál bíróság, de már akkor sem jelent meg az ítélethirdetésen.

Horvátország azzal vádolja a szerb Dragan Vasziljkovicsot, hogy kínzásokban és gyilkosságokban vett részt 1991 és 93 között. A gyanú szerint Kninben és Bruszkában horvát civilek és hadifoglyok ellen követte el a bûncselekményeket. Az ausztrál állampolgárságú férfi kiadatását 2006-ban kérte Zágráb. Kiadatási õrizetbe került, de a jogi huzavona miatt tavaly szeptemberben szabadon távozhatott a börtönbõl.

Az 55 éves férfi már a múlt keddi ítélethirdetéskor sem jelent meg a bíróság elõtt, amely helybenhagyta Zágráb fellebbezését az ügyében, és beleegyezett a kiadatásba. A fõügyész hivatala szerint a szerb férfinek õrizetben kell töltenie azt az idõt, amíg Brandan O Connor ausztrál belügyminiszter is aláírja végzést. Ám az ausztrál rendõrség nem találja a Vasziljkovicsot, így csütörtökön már az Interpol is kiadott körözést ellene.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!