Nagyvilág

2010.04.05. 15:46

Az amerikai konzulátus két pakisztáni őre halt meg a pesavari támadásban

<p>Meghalt két pakisztáni biztonsági őr, amikor fegyveresek támadtak hétfőn az Egyesült Államok pesavari konzulátusára - közölte az amerikai nagykövetség. A korábbi hírekben csak annyit említettek, hogy a támadásnak hat halottja van, köztük a négy fegyveres. Az akcióért a tálibok vállalták a felelőséget.</p>

Az iszlámábádi amerikai nagykövetség közleménye szerint legalább kettõ, a konzulátus alkalmazásában álló pakisztáni biztonsági õr halt meg a pesavari képviselet elleni támadásban. A közlemény szerint az õrök közül "többen is megsebesültek". Pontos számot azonban nem említettek, és azt sem közölték, hogy a sebesültek milyen állapotban vannak.

A tálibok akcióját amerikai és pakisztáni tisztségviselõk is "jól szervezett" támadásként jellemezték, amelyet "erõsen felfegyverkezett" emberek hajtottak végre. Az amerikai nagykövetség közlése szerint elõször egy autóban ülõ öngyilkos merénylõ robbantott, majd gránátokkal és gépkarabélyokkal felfegyverkezett fegyveresek próbáltak betörni az amerikai konzulátus épületébe.

Szemtanúk szerint három nagy erejû robbanást lehetett hallani a konzulátus épületének közelében, majd erõs fegyverropogást. Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója elmondta, hogy a robbanások egy ellenõrzõpontnál történtek, nagyjából húsz méternyire a konzulátustól. A területet a pakisztáni rendõrség és hadsereg egységei lezárták.

A támadásért a pakisztáni tálibok vállalták a felelõséget.. Szóvivõjük az AFP francia hírügynökségnek telefonon azt állította, hogy az amerikai robotrepülõgépekrõl indított rakétatámadásokat bosszulták meg az akcióval. A szóvivõ szerint további támadásokra készülnek, azt állította, hogy majdnem háromezer öngyilkos merénylõjük áll készen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!