Nagyvilág

2010.04.07. 13:01

A Karib-szigetek fölött sikeresen dokkolt a Discovery

<p>Sikeresen kikötött a Discovery amerikai ûrsikló az épülõ Nemzetközi Ûrállomáson (ISS), szerdán a Karib-szigetek fölött. A hét érkezõt ölelésekkel, kézfogásokkal köszöntötte az állomás hatfõs személyzete, élükön Oleg Kotov parancsnokkal.</p>

A dokkolási manõvert némileg nehezítette, hogy meghibásodott az ûrrepülõgép nagy mûholdantennája. A megközelítést ezért kézi vezérléssel hajtotta végre Alan Poindexter, az ûrsikló parancsnoka, de gond nem volt. Az ISS személyzete lelkesen fogadta a discoveryseket, ahogy egyenként átszálltak, videofelvételek készültek a fogadásukról.

Most elõször történik meg, hogy négy nõ van egyszerre az ûrállomáson, és ugyancsak ez az elsõ alkalom, hogy egyszerre két japán asztronauta van a kozmoszban. Az ûrrepülõgéppel dokkolt két amerikai és egy japán hölgy, Dorothy Metcalf-Lindenburger, Stephanie Wilson, valamint a japán Jamazaki Naoko, míg a Szojuz TMA-18 orosz ûrhajóval április 4-én érkezett az ugyancsak amerikai, Tracy Caldwell Dyson.

A Discovery több tonna utánpótlást, több zsák tudományos felszerelést, köztük a külsõ szerelési munkákhoz szükséges ûrruhákat hozott az állomásra. A Discovery a tervek szerint április 18-án tér vissza a Kennedy ûrközpontba.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!