Nagyvilág

2010.03.09. 15:51

Pedofilbotrány: három pap is molesztálta

<p>Pedofilbotrány tört ki Ausztriában is, miután jelentkezett egy férfi azt állítva, hogy gyerekkorában három pap is molesztálta. Megszólalt egy katolikus iskola vezetője is egy másik ügyben.</p>

Egy 53 éves osztrák férfi az Oe1 rádiónak kedden elmondta, hogy 11 éves korától hat éven át két pap rendszeresen molesztálta, míg a harmadik egyszer. A harmadik egyházi személy jelenleg a salzburgi Szent Péter monostor főapátja.

A két pap nem ismeretlen az osztrák ügyészség előtt. 2005-ben ugyanis letartóztatták őket Marokkóban azzal a váddal, hogy szexuális kapcsolatba léptek egy 15 éves helyi fiúval. Egyiküket később egy osztrák bíróság bűnösnek mondta ki megrontás vádjában, és ott is hagyta egyházat. A másik pap időközben meghalt.

Az áldozat elmondta, hosszú évekig titokban tartotta a vele történteket, de tavaly novemberben találkozott az apáttal. A férfi 5000 eurót ajánlott fel neki, ha nem tesz további lépésket az ügyben. A Szent Péter monostor hétfőn közleményt adott ki, amely szerint az apát bocsánatot kért, és benyújtotta lemondását.

Ezalatt a voralbergi Mehrerau bentlakásos katolikus iskolájának vezetője egy lapinterjúban elmondta, még a 80-as években szexuálisan zaklatott egy diákot az egyik pap. Az ügy akkor nem kapott nyilvánosságot: a gyermek apja ugyanis azt mondta, nem tesz feljelentést, ha a férfi távozik a tanintézményből. A most 74 éves egyházi személynek terápián kellett részt vennie, majd Tirolba helyezték át, ahol azóta is szolgál.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!