Nagyvilág

2010.03.21. 10:35

Már Ausztráliában tombol az Ului ciklon

<p>Óránkénti 200 kilométeres sebességû széllökésekkel megérkezett Ausztráliába vasárnap az Ului ciklon.</p>

A vihar Queensland szövetségi államban ért partot, ahol fákat csavart ki, hajókat vetett partra, az épületekrõl pedig tetõket és légkondicionáló berendezéseket tépett le. A Nagy-korallzátony népszerû turistahelyének számító Whitsunday szigeteken több ezer otthon maradt áram nélkül.

Halottakról illetve sebesültekrõl nem érkezett jelentés, az anyagi károk felmérése még tart. A turistautak szervezõi már a vihar megérkezése elõtt nagy veszteségrõl számoltak be. A Nagy-Korallzátony környékén a hét folyamán több száz turistát és helyit evakuáltak ugyanis, sokan mondták le foglalásaikat és több tucat népszerû strandot is lezártak.

Az ausztrál meteorológiai hivatal szerint az Ului, miután partot ért, gyorsan vesztett erejébõl, és így már nem tekinthetõ ciklonnak. "Pusztító erejû szélre már nem kell számítani" - közölték, hozzátéve, hogy a szörfölés továbbra is veszélyes az érintett területen. Pénteken egy, az ausztrál szörfös életmentõ bajnokságon versenyzõ 19 éves fiatalember vesztette életét, miután a viharos vizeken deszkájával felborult, eszméletét vesztette és eltûnt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!