Nagyvilág

2010.03.06. 15:38

Éles szavakkal bírálta Washingtont a török kormányfõ az "örmény népirtás" miatt

<p>Éles szavakkal bírálta szombaton a török kormányfõ az amerikai képviselõház külügyi bizottságának csütörtöki határozatát, amely szerint népirtás miatt halt meg másfélmillió örmény az Oszmán Birodalomban 1915 és 1918 között.</p>

Recep Tayyip Erdogan paródiának nevezte a határozatot üzletemberek elõtt mondott beszédében.

Az amerikai képviselõház külügyi bizottsága 23-22 arányban fogadta el a szimbolikus jelentõségû határozatot, amely kimondja: szervezett népirtást hajtottak végre az elsõ világháború idején, amikor tömegesen deportáltak, éheztettek és gyilkoltak meg Törökországban élõ örményeket. A határozat értelmében az amerikai elnöknek a "népirtás" szót kell használnia a mészárlásokra beszédeiben. A határozatot még a képviselõháznak is el kell fogadnia, hogy életbe lépjen.

A török kormány a határozat elfogadása után meghatározatlan idõre hazahívta washingtoni nagykövetét, konzultációra. Ankara szerint "a török népet egy olyan bûnnel vádolták meg, amelyet nem követett el". Erdogan azt mondta szombaton üzletemberek elõtt Isztambulban, hogy a csütörtöki határozat elhibázott politika következménye, ami nem kötelezi Törökországot semmire. "Nem lehet megrettenteni Törökországot ilyen komédiával. Szeretném világossá tenni: a határozat nem nekünk okoz kárt, hanem a két ország kapcsolatainak, az Egyesült Államok érdekeinek és a jövõre vonatkozó elképzeléseiknek. Nem mi leszünk a vesztesek" - fogalmazott a török kormányfõ beszédében, amit a török állami tévé is leadott.

Erdogan már csütörtökön közölte, hogy a két ország kapcsolatai szenvedik meg a határozatot, ami kárt okozhat a török-örmény megbékélési folyamatnak is. Az Egyesült Államok közvetítésével tavaly októberben Törökország és Örményország megállapodott, hogy felveszik a diplomáciai kapcsolatokat és megnyitják közös határaikat. A megbékélési folyamat azonban röviddel késõbb megrekedt, amikor Ankara azzal vádolta meg Jerevánt, hogy változtatni próbál a megállapodáson. Válaszul Jereván azt állította, hogy Ankara nem elkötelezett a megállapodás ratifikálásában.

A török média szerint az ankarai kormány minimalizálni akarja a kapcsolatokat Washingtonnal, hogy nyomást gyakoroljon az Obama-adminisztrációra. A török média értesülései szerint a kormány azt tervezi, hogy felülvizsgálják a két ország gazdasági és a katonai szerzõdéseit.

Washington mindig is elítélte az örmények elsõ világháború idején történt tömeges likvidálását, de eddig nem használta a "népirtás" szót. Tavaly áprilisban, törökországi látogatásán az amerikai elnök visszafogta magát, és nem hangoztatta addigi nézetét, hogy a tömeggyilkosságok népirtással értek fel. Csupán azt hangoztatta, hogy a két szomszéd megbékélése mindennél fontosabb.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!