Nagyvilág

2010.02.12. 14:54

Robbantásos merényletet miatt vettek õrizetbe nacionalista orosz fiatalokat

<p>Õrizetbe vettek Oroszországban két nacionalista fiatalt, mert a hatóságok gyanúja szerint közük volt a hónap elején történt robbantáshoz egy szentpétervári vasútvonalon. - közölte pénteken az orosz rendõrség.</p>

"A 22 éves Igor Griskevicset és az ugyancsak 22 éves Vlagyimir Szmirnovot február 11-én vettük õrizetbe. Mindketten a "Szláv Közösség" nevû csoport tagjai, és közük volt a robbanáshoz, aminek következtében egy munkás megsérült."- ez áll a rendõrség közleményében.

A múlt héten egy másik szélsõséges csoport két tagját vették õrizetbe Oroszországban. A" nemzeti szocializmus: fehér erõ"- nevû szervezet aktivistáit azzal gyanúsítják, hogy megöltek egy ghanai férfit, és robbantást akartak végrehajtani egy buszváróhelyen.

A szélsõségesek által nem szlávoknak tartott emberek elleni támadások jelentõsen nõttek a Szovjetunió 1991-es összeomlása után. Egy tavaly decemberben közzétett felmérés szerint az oroszok 54 százaléka támogatja a a felfogást, hogy "Oroszország az oroszoké". Jogvédõk szerint 2009-ben 74 embert öltek meg rasszista indítékkal Oroszországban. 2008-ban ez a szám még 120 volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!