Nagyvilág

2010.02.07. 17:57

Nemzetközi összefogásra szólított fel Irán ellen az amerikai védelmi miniszter

<p>Robert Gates, aki a hétvégét európai megbeszélésekkel tölti, Rómában azt mondta: csak közösen lehet nyomást gyakorolni Iránra, hogy felhagyjon atomprogramjával.</p>

A védelmi miniszter felhívása nem sokkal az után hangzott el, hogy az iráni elnök bejelentette: utasítást adott az ország atomtudósainak, hogy kezdjék meg az urán feldúsítását 20 százalékra.. Mahmúd Ahmadinezsád vasárnap együtt jelent meg egy sajtótájékoztatón Dr. Ali Akbar Salehivel, az iráni atomprogram vezetõjével, majd az állami tévében élõben közvetített beszédében közölte: "mint mondtam, két-három hónapja van a nyugati országoknak, ha nem lesz megegyezés, elkezdjük mi magunk. Dr. Salehi, kezdjék meg a dúsítást a centrifugákkal 20 százalékosra!" A hasadóanyagot egy teheráni kutatóreaktorba szánják.

A nyugati országok és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) legutóbbi ajánlata szerint külföldre szállítanák az uránt, majd az iráni atomerõmûvekbe alkalmas fûtõelemekké alakítanák át. Ezzel Teherán átláthatóbbá tenné atomprogramját. A héten Mahmúd Ahmadinezsád egy televíziós interjúban még elképzelhetõnek tartotta a külföldi dúsítást, késõbb azonban feltételeket támasztott a megegyezéshez. Irán szeretett volna beleszólni egyebek mellett az urándúsítás helyszínének kiválasztásába.

Robert Gates azt mondta vasárnap újságíróknak, hogy a nemzetközi közösség egységes fellépése révén van még idõ arra, hogy hatást érjenek el az Irán elleni szankciók. Amikor megkérdezték az amerikai védelmi minisztert, hogy mely szankciók lennének hatékonyak, Gates nem bocsátkozott részletekbe. Mint mondta, a legfontosabb az együttes nyomásgyakorlás az iráni rezsimre úgy, hogy ne sértésék meg az iráni népet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!