Nagyvilág

2010.02.18. 09:44

Macskaeledellel írtják a varangyokat Ausztráliában

<p>Új eszközt találtak az ausztrálok, hogy felfegyék a harcot a kontinensen drámaian elszaporodott óriásvarangyok ellen. Macskaeledelt tesznek ki a kis békák útjába, amire viszont a húsevõ hangyák is "vevõk".</p>

Hosszú évek óta tart a háború az ausztrálok, és az óriásvarangyok (Bufo marinus) között. A kétéltûeket az amerikai kontinensrõl telepítették be a harmincas években, hogy felvegyék a harcot a cukornádat pusztító kártevõk ellen. A rovarok ugyan eltûntek, de megmaradt a hatalmasra megnõvõ, különösen mérgezõ bõrû varangyfajta, amely mára annyira elszaporodott, hogy veszélyezteti Ausztrália keleti államainak õshonos élõvilágát. A helyiek már a legkülönfélébb módszereket kipróbálták, egyebek mellett gázzal, sõt génmódosítással is kisérleteztek. Most viszont úgy gondolják, itt az áttörés.

A Sydney-i Egyetem professzora szerint a macskaeledel a megoldás: a kis varangyok vonulási útjaira, és az élõvízek mellé kell kihelyezni a csalit. Megfigyelték, hogy az eledel odavonzza a húsevõ hangyákat, amelyek megrohanják a kis méretû kétéltûeket is, mintegy 70 százalékukat elpusztítva. "A dolgozó hangyák ezután visszatérnek a fészkükbe, de az általuk hagyott jelzések alapján a társaik is eltalálnak a zsákmányszerzõ területre, ugyanoda, ahol a kis varangyok is vannak" - mondta Rick Shine professzor. Miután a varangyok nem tudnak ugrani, csak másznak, a módszer nem árt az õshonos békafajtáknak, mert azok könnyedén elugorhatnak a támadó hangyák elõl - tette hozzá a szakértõ, aki szerint ez egyszerû, és kis kockázatú módszer arra, hogy csökkentsék a vízekben születõ, majd útra kelõ varangyhordák számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!