Nagyvilág

2010.02.03. 08:12

Kína "határozottan ellenzi" Obama és a dalai láma találkozóját

<p>Kína szerdán bejelentette, hogy "határozottan ellenez" bármilyen találkozót az amerikai elnök és a dalai láma között. Peking azután közölte ezt, hogy a Fehér Ház kedden jelezte: Barack Obama találkozik majd Tibet számûzetésben élõ vallási vezetõjével.</p>

A kínai külügyminisztérium arra sürgette Washingtont, hogy "egyértelmûen ismerje el a tibeti kérdés rendkívüli érzékenységét, és ennek megfelelõen kezelje azt, elkerülendõ" a kétoldalú kapcsolatok további romlását.
A Fehér Ház szóvivõje kedden jelentette be, hogy Barack Obama amerikai elnök találkozik a dalai lámával. Bill Burton  azt mondta: "Obama tavalyi pekingi látogatásán elmondta vendéglátóinak, hogy találkozni akar a dalai lámával, és most ennek megfelelõen jár majd el". Azt nem közölte a szóvivõ, hogy mikor lenne a találkozó.
A dalai láma a hónap folyamán egyébként az Egyesült Államokba látogat, Kaliforniában és Floridában tart elõadásokat.

A kínai-amerikai viszony ismét feszültté vált az elmúlt hetekben. Washington jóváhagyta ugyanis fegyverek eladását Tajvannak. A szigetet Kína saját részének tekinti, Tajvan ugyanakkor azt mondja: nem a Kínai Népköztársaság, hanem a Kínai Köztársaság része. A fegyverüzlet jóváhagyása után Peking ismét figyelmeztette Washingtont: ne találkozzon az elnök Tibet vallási vezetõjével. Tibetet Kína 1950-ben szállta meg, a dalai láma azóta él számûzetésben. Burton ugyanakkor kiemelte: Amerika Tibetet Kína részeként ismeri el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!