Nagyvilág

2010.02.07. 20:32

Kedden kezdi meg Irán az urán dúsítását

<p>Kedden kezdik meg Irán a Natanz városa melletti atomerőműben az urán feldúsítását 20 százalékra - közölte vasárnap az állami al-Alam tévében az iráni atomprogram vezetője.</p>

Dr. Ali Akbar Salehi azt is elmondta, hogy elõtte tájékoztatni fogják az ENSZ szakosított szervezetét, a bécsi székhelyû Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (IEA) a dúsításról. Az Egyesült Államok és szövetségesei szerint Natanz része a régóta gyanított iráni atomfegyverprogramnak.

Az iráni elnök napközben jelentette be: utasítást adott az ország atomtudósainak, hogy kezdjék meg az urán feldúsítását 20 százalékra. Mahmúd Ahmadinezsád vasárnap együtt jelent meg egy sajtótájékoztatón Dr. Ali Akbar Salehivel, majd az állami tévében élõben közvetített beszédében közölte: "mint mondtam, két-három hónapja van a nyugati országoknak, és ha nem lesz megegyezés, akkor elkezdjük mi magunk". Ez után az iráni államfõ az atomprogram vezetõje felé fordult, majd közölte vele: "Dr. Salehi, kezdjék meg a dúsítást a centrifugákkal 20 százalékosra!" A hasadóanyagot egy teheráni kutatóreaktorba szánják.

A nyugati országok és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség legutóbbi ajánlata szerint külföldre szállítanák az uránt, majd az iráni atomerõmûvekbe alkalmas fûtõelemekké alakítanák át. Ezzel Teherán átláthatóbbá tenné atomprogramját. A héten Mahmúd Ahmadinezsád egy televíziós interjúban még elképzelhetõnek tartotta a külföldi dúsítást, késõbb azonban feltételeket támasztott a megegyezéshez. Irán szeretett volna beleszólni egyebek mellett az urándúsítás helyszínének kiválasztásába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!